]

Пазаруване в интернет

След като си харесахме продукт от избрания онлайн магазин идва ред на реалната поръчка, доставка и плащане.

Повечето онлайн магазини изискват регистрация преди да може да поръчате. При някои това става веднага щом опитате да добавите продукт в количката, при други – чак след като кликнете на „Плащане“.

От гледна точка на клиента една регистрация представлява досадно занимание, включващо попълване на 5 до 20 полета с всевъзможни данни. Има обаче и ползи от това упражнение:

– при следваща поръчка в същия магазин не е необходимо да въвеждате адреси, телефони и прочие отново.

– по желание може да получавате известия за най-новите продукти или за специални промоции на магазина.

– някои магазини имат програми за лоялност, от които няма как да се възползвате, ако нямате регистрация.

Причината да се иска регистрация е, от страна на магазина:

– да разполагат със данните ви за контакт, така че да могат да се свържат с вас

– да имат потвърждение, че сте приели условията за ползване на магазина.

– в случай на проблем (не всички клиенти са коректни) да има възможност да се търси отговорност.

Да приемем, че сте се справили с регистрацията и, евентуално, сте кликнали на линка за потвърждение в изпратения имейл, така че можете да влезете в профила си. Следват 2, максимум 3 стъпки, в които трябва да изберете най-удобния за вас начин на плащане и доставка. Обикновено има и поле за забележки, от което може да се възползвате като посочите, примерно, предпочитания цвят продукт, или предпочитан ден или часови диапазон на доставка.

Обикновено след посочване на тези данни системата на магазина ще изчисли крайната цена (с доставка, ДДС и всичко останало) и от вас се очаква да направите последно потвърждение на въведените данни.

Очаквайте телефонно обаждане скоро след като направите поръчката. Обикновено служител на онлайн магазина веднага получава поръчката, прави проверка на наличността на стоката и се обажда на клиента за да потвърди, че действително такава поръчка е направена. В някои магазини ще ви позвънят само при първа поръчка, а при следващите – не. По наши наблюдения в повечето магазини в момента практиката е да се търси клиента за потвърждаване на всяка отделна поръчка, което в повечето случаи е добра практика, тъй като помага да се изчистят различни детайли и се предотвратяват грешки.

Ако сте избрали плащане с наложен платеж, не ви остава нищо друго, освен да разберете кога да очаквате куриера и да си приготвите парите в кеш.

Ако сте решили да платите по банков път, през Epay.bg или Ebg.bg или с кредитна карта, следвайте инструкциите на магазина за този вид плащания. При всички случаи, ако имате възможност, изчакайте обаждането от служителя на магазина, преди да извършите плащането. Може да избегнете случаи като този, в който парите бяха изпратени, а се оказа, че въпросната стока в момента не е в наличност.

Това е последната засега статия-наръчник за онлайн пазаруване. Надяваме се да сме били полезни на тези, които за първи път опитват пазаруване по интернет.

Публикувано от Vzemibg.com, в категория Онлайн пазаруване. Дата: февруари 8, 2008, 10:21 pm | Коментарите са изключени за Наръчник за онлайн пазаруване – част трета

Comments are closed.