]

БАЕТ (Българска Асоциация за Електронна Търговия), основана именно около влизането в действие на чл.53 от Закона за Защита на Потребителите, организира онлайн петиция за отмяна на въпросния член под надслов „Над 3 милиона български потребители са ощетени от … Закон за защита на потребителите „

Самия текст на петицията:

Над 3 милиона са българските потребители притежаващи кредитни и дебитни карти според последната статистика на Борика, но на практика същите тези 3 милиона няма да могат да си купят нищо с тях в интернет, поне не и в България. Това ще е ефекта от поредната недомислица в родното ни законодателство, която ще принуди българските и чуждестранните онлайн магазини да преустановят дейността си на територията на страната. Това ще се случи благодарение на Закона за защита на потребителя, Глава четвърта – Търговски практики и способи за продажба, Раздел II – Договор за продажба от разстояние, чл.53, който гласи: „Доставчикът няма право да изисква или да приема авансово плащане преди изтичане на сроковете по чл. 55”. Или с други думи казано забранява на потребителите да заплащат стоката поръчана по интернет преди да са изтекли 7 дни от получаването й, дори и ако те искат да платят. И ако по някаква случайност те все пак платят, като например преведът парите за поръчката си по банковата сметка на търговеца, то те веднага го поставят в ролята на законо нарушител, макар и неволно.

В същото време в международен план само за изминалата година оборотите онлайн надвишиха 100 милиарда долара в САЩ, 7 милиарда в Англия и се наблюдаваше ръст на поръчките по интернет от 63 до 79% в държави като Франция и Германия. Общата сума от транзакциите с наши карти в чужбина в лева (Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro) отново според Борика е над 60 милиона.

Абсурда на родните ни закономислители обаче не свършва до тук. Оказва се също, че според Българските закони всички останали интернет магазини в цял свят работят незаконно, защото теглят на българските потребители парите от картата в момента на поръчката, а не чакат прилежно 7 дена след доставката, за да го направят и голяма част от гореспоменатите 60 милиона са били незаконно взети от чужди онлайн магазини. Според същият този закон, ако в момента направим поръчка за книга от amazon.co.uk и те вземат парите за нея, ние като съвестни граждани трябва да подадем жалба в Комисията за защита правата на потребителите. Комисията от своя страна е длъжна да привика в офиса си шефа на Amazon Джеф Безос и да му напише акт заради това, че са ни взели парите. Представете си реакцията на Amazon, чийто годишен оборот е съизмерим с брутния ни вътрешен продукт в тази ситуация, и тя ще е единствената възможна – спиране на всички доставки до и за България за неопределен период от време, като например завинаги.

Оставяме отворен въпроса каква е целта на този закон и то в момент когато правителството ни твърди, че новите технологии и иновации са приоритет за страната. Защо интернет търговията у нас е поставена в неравностойно положение спрямо всички други видове търговия и потребителите ни ощетени, и кога най-после хората стоящи зад законите у нас ще осъзнаят, че техните действия или бездействия могат да повлияят негативно върху бъдещето на цяло едно поколение.

За да бъдем бели хора, за да не позволим поредното безумие в България, моля подкрепете искането за отмяна на член 53 от Закона за защита на потребителите

За да подпишете петицията, посетете http://www.petitiononline.com/stop53/

Впишете името и валиден e-mail адрес (няма да се покаже на сайта), а също можете да въведете част или цялото си ЕГН.

Други ресурси по въпроса онлайн:

http://baet.net/

http://www.investor.bg/?cat=&id=52575

http://thehobbit.blog.bg/viewpost.php?id=84542

http://blog.veni.com/?p=245

http://dzver.com/blog/?p=645

http://www.youtube.com/watch?v=HHdWwPP18tE

http://blog.mengeme.com/?p=23

Екипът на Vzemibg.com подписа петицията и застава твърдо зад БАЕТ и всички, които искат промяна на абсурдния член.

Публикувано от Vzemibg.com, в категория Електронна търговия. Дата: юли 9, 2007, 1:44 pm | 2 Коментара »

2 Отговора

  1. Anton Mitev Написа:

    Az imam razlichno mnenie smiatam che 53 triabva da ostane no da se redaktira v chasta si sotvetno che targoveca ne moje da iziskva avansovo plashtane v 7 dneven srok no klienta moje dobrovolno da zaplati predi iztichane na posochenia srok. Bezumno e klienta da triabva da chaka iztichaneto na srok za da zaplati.

  2. Vzemibg.com Написа:

    Ние смятаме, че е по-редно клиента да има право на връщане на парите без условия в този срок (или със заплащане на куриерските услуги, ако има такива) от страна на магазина. Магазините се оперират от фирми, които много по-лесно се издирват и задължават от контролните органи, понеже данните им са известни. Купувачът може на много по-ниска цена (предоставяне на фалшиви данни е достатъчно) да се укрие и да не изплати дължимото…