]

Повечето от вас вероятно са виждали нееднократно червено-сините барчета с надпис „Вземометър“ до тях, а също и че основната ни класация на български онлайн магазини се казва „Вземометър„. Защо „Вземометър“? – защото така ни хареса 🙂 , един вид – премерва доколко става да взимаш от дадения магазин.

По-наблюдателните вероятно са забелязали, че това не е просто средноаритемтичната стойност на 6-те основни оценки на магазина. И действително са прави. Преценихме, че взимането на средноаритметичната стойност не е достатъчно обективен показател и усложнихме леко начина, по който се изчислява крайния рейтинг, като добавихме различни тежести на различните компоненти. Така в оценката на магазина най-голяма тежест получава избора на продукти, следван непосредствено от удобството при ползване на сайта и начините и удобството на доставката:

избора на продукти е водещ, тъй като всякакви други трудности биха били преодоляни, но ако го няма търсения продукт…

–  ползваемост – все пак е много по-добре, когато пазаруването в интернет става бързо и лесно, почти интуитивно… Смятаме, че едно добро изживяване в сайта, с интуитивна навигация, добро представяне на продуктите и максимално улеснен процес на поръчка са търсени и ценени от потребителите неща.

гъвкавостта и цената при доставката нерядко са решаващ фактор дали ще се избере един или друг интернет магазин.

Малко по-назад остават възможностите за плащане, начините за осъществяване на обратна връзка и нейното качество, а на последно място по тежест са промоциите.

Въпреки, че „Вземометър“ се показва като целочислени стойности, реалните стойности са с няколко цифри зад десетичната запетая и магазините в класациите и навсякъде другаде се подреждат именно по тези стойности, а не по целочислените (вече знаете защо даден електронен магазин се появява под/над друг магазин, въпреки че имат една и съща оценка).

Публикувано от Vzemibg.com, в категория Vzemibg.com, Електронна търговия. Дата: октомври 31, 2007, 11:09 pm | Коментарите са изключени за Вземометър – какво е това животно?

Comments are closed.