]

Amazon.com, която е публична компания на фондовата борса в САЩ, обявиха рекордни печалби за тримесечието – 80 милиона долара, които представляват удивителните 313% ръст спрямо печалбите за същото тримесечие на 2006 – само 19 милиона. В същото време приходите на компанията са се увеличили с 41% до сериозната сума от 3.26 милиарда долара. 

По-рано през 2007-ма от Амазон обявиха, че намаляват разходите за технологии и създаване на съдържание, откъдето вероятно идва и голяма част от ръста в печалбата. Амазон има накъде да се развива дори и без генерални промени по текущата си технологична платформа, включително платформата им за търговци, която им носи значителна част от приходите – 32%.

Клиентите продължават да се радват на възможностите за безплатна доставка, включително Amazon Prime, заяви Джеф Безос, изпълнителен директор на компанията. Преди няколко месеца Амазон добави и възможност за сваляне на песни в mp3 формат, а през лятото – дори купуване на плодове и зеленчуци, с което разширява още повече клиентската си база.

На фона на Amazon ръста на Costco – номер 21 в Топ 500 на интернет магазините, не изглежда толкова впечатлителен, но все пак си струва да се спомене. Близо 39% е ръста на онлайн продажбите на веригата, достигайки 1.22 милиарда, спрямо само 880 милиона предишната година. Компанията заявава твърдо намерение да развива онлайн бизнеса си, който в момента й докарва 2% от общите приходи.

Въпреки всички тези радостни новини, на хоризонта на е-търговията се появяват и облаци. Според коалиция от Националната федерация на търговците на дребно (National Retail Federation) в САЩ и над 100 големи офлайн търговци текущото облагане на покупките в онлайн магазините е нечестно спрямо офлайн търговците.

В момента офлайн търговците са задължени да събират данък от купувачите, като се облагат различни стоки, в завимост от това в юрисдикцията на кой щат се намират. При онлайн търговията не се заплащат никакви допълнителни такси и има обективни пречки пред това: тъй като всеки щат има собствени списъци с облагаеми стоки, и, още повече, различни данъчни ставки, то за онлайн търговеца е почти невъзможно да поддържа актуална база данни и да събира такси от клиентите си според нея.

Новото предложение за закон, което цели да се избегнат тези проблеми и да се постигне облагане и на онлайн търговията, идва в отговор на решение на върховния съд на САЩ от 1992 година, гласящо че продаващите от разстояние са задължени да събират данък единствено от клиенти, намиращи се в мястото, където те са разположени физически.

Какво ще стане с новия закон, дали ще мине през долната и горна камара на парламента в САЩ и какъв ще е ефекта върху онлайн търговията там предстои да видим…

Публикувано от Vzemibg.com, в категория Електронна търговия. Дата: ноември 19, 2007, 10:03 pm | Коментарите са изключени за Amazon.com с рекордни печалби за тримесечието

Comments are closed.